Openmonumentendag op zondag 15 september

Op zondag 15 september sluit de Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud het seizoen af met een bijzondere dag. In de boerderij, maar ook daarbuiten, zijn maar liefst 20 bijna vergeten ambachten te zien.

HoutdraaierHet gevarieerde programma vindt plaats vanaf 10.30 tot en met 16.30 uur. Uiteraard kan dan ook het museum worden bezocht. Er is gelegenheid om koffie, thee of fris te gebruiken. De entree bedraagt € 3 per persoon, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Het is een jaarlijkse traditie dat de Museumboerderij oude ambachten laat zien. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die er plezier in hebben pure ambachtelijkheid te demonstreren. Sommige werkzaamheden zijn haast nergens meer te zien, andere, zoals rietdekken en stoelenmatten, worden nog steeds op praktisch dezelfde manier toegepast. In die technieken is in wezen niet veel veranderd. Ook kantklossen, houtsnijwerk, weven, glas in lood en houtdraaien wordt op de oude wijze gedaan. Van minder bekende ambachten zoals papierkunst, vilten, en glas graveren worden de fijne kneepjes getoond.

StoelenmattenBehalve passief toekijken, kunnen de bezoekers bij sommige handvaardigheden ook zelf aan de slag. Kinderen kunnen bijvoorbeeld oefenen met een ouderwetse brandspuit. Ook kunnen ze helpen met metselen, iets van vilt maken en een memobord versieren. Een vers gerookt visje wordt klaargemaakt waar u bij staat. En voor de techneuten onder ons staan oude motortjes te puffen en te steunen.

De sfeervolle, ambachtelijk onderhouden Museumboerderij vormt het perfecte decor voor een gezellige en onderhoudende dag op 15 september!

Oude Ambachten