Grote Ambachtendag op 14 september

Op zondag 14 september wordt ter afsluiting van het seizoen een grote ambachtendag georganiseerd. Meer dan 20 ambachten worden in de praktijk gebracht in en rond de fraaie stolpboerderij aan de Koningspade 31 in Hoogwoud.

Het gevarieerde programma vindt plaats vanaf 11.00 tot en met 16.30 uur. Uiteraard kan dan ook het museum worden bezocht. De entree is 3 euro voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Bij de prijs is een kopje koffie of thee inbegrepen, net als het deelnemen aan de diverse attracties.

Het begint langzamerhand traditie te worden om het openingsseizoen van het museum met oude ambachten af te sluiten. Voor iedereen is er wel wat leuks te zien. Stoommachientjes staan te pruttelen, een rietdekker laat zijn ambacht zien, er wordt met zeep en wol gevilt, reclameborden worden beschilderd, een kralenbrander is actief en van hout worden figuren gezaagd. Verder is er o.a. te zien hoe iemand hoeden en tassen maakt, en geeft een bijenhouder uitleg bij een bijenkast.

De ambachten die getoond worden zijn door de tijd heen in wezen niets veranderd, sommige zijn zeldzaam, en andere ambachten worden nog steeds in praktijk gebracht. Het is interessant om te zien hoe inventief onze voorouders waren en wat zij met simpele middelen tot stand brachten.

Leuk ook om sommige ambachten zelf in praktijk te brengen! De kinderen mogen met de bijna 100 jaar oude brandspuit van Aartswoud en Hoogwoud op een doel richten. Elk jaar is dit weer één van de succesnummers op de gezellige ambachtendag in Hoogwoud.

Hieronder het programma van de grote ambachtendag 2014.

Programma Ambachtendag 2014