Iconen in de museumboerderij op 21 en 28 december

Op zondag 21 en 28 december is in de Museumboerderij aan de Koningspade 31 in Hoogwoud een collectie iconen te bewonderen. Om de donkere dagen rond kerstmis te verlichten wordt ook een grote verzameling olielampjes tentoongesteld. De boerderij is beide zondagen geopend van 13.00 tot 16.30 uur.

Iconen tentoonstellingDe bijzondere expositie wordt op 21 december om 13.00 uur geopend door pater Kees Groenewoud uit Hoogwoud. Treffend omdat zijn vader de Maria kapel die naast de boerderij staat destijds heeft gebouwd. Want ook de kapel is onderdeel van de verrassende expositie. Iconen en olielampjes passen goed in de sfeer van de kerstperiode.

De iconen zijn grotendeels van de hand van Miep Vlaar uit Schagen. Zij volgt daarmee een lange traditie. De temperaschilderingen tonen afbeeldingen van Christus, de Moeder Gods, heiligen en gebeurtenissen uit de heilige boeken. Iconen dateren uit de vroegchristelijke periode. De voornaamste functie was het duiden van Bijbelse taferelen voor de analfabete bevolking.

De grote iconen sieren de wanden van de Hooiberg, in een vitrine liggen kleinere exemplaren. Hier worden ook met iconen beschilderde eieren getoond, en er hangt een icoon van een schilder van de Groninger kunstkring “De Ploeg”, Arnold Molenaar. Miep Vlaar is aanwezig en zal de techniek van het iconen schilderen demonstreren. Joop Verwey geeft uitleg over de interessante historie achter de iconen, en er kan ingeschreven worden om zelf eens iconen te gaan schilderen.

Volgens kenners “doet iconen schilderen van alles met je”, maar de regels zijn strikt. Alles wordt door de traditie bepaald, zoals de persoon en de daarbij behorende kleuren. Het gaat niet om het resultaat, maar om de weg er naar toe.

OlielampjesDe collectie olielampjes van mevr. Van den Brink uit Oostwoud is zeer divers en bevat zo’n 120 verschillende lampjes, die in 4 vitrines staan opgesteld. Er zijn zowel recente lampjes als oude exemplaren die in de oorlog zijn gemaakt.

De oudste lampjes dateren van rond 1900, en het gebruikte materiaal is o.a. porselein, glas, koper, brons en tin. Voor deze gelegenheid is de boerderij in Kerstsfeer gehuld. Daarvoor worden weer andere lampjes aangestoken, zowel binnen als buiten.

Daar hoort natuurlijk gratis koffie en wat lekkers bij, en bijpassende Byzantijnse muziek op de achtergrond. Een sfeervolle gelegenheid om het oude jaar uitgeleide te doen…. Uiteraard zijn de diverse ruimtes in de Museumboerderij ook te bezichtigen. Daarbij wordt, zoals gebruikelijk, verteld over de vele voorwerpen die er te zien zijn.

De entree voor dit alles is € 3, - voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Groepen zijn ook in de winterperiode op afspraak hartelijk welkom. Voor informatie: 0226-351431