Expositie met iconen en weerhuisjes

Op zondag 20 en 27 december is Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud in winterse sfeer gehuld. Naast iconen is er een bijzondere collectie weerhuisjes te zien. Deze staan opgesteld in de gezellige Hooiberg, waar het goed toeven is tijdens deze donkere dagen.

De boerderij is op beide dagen geopend van 13.00 tot 16.30 uur.

De getoonde weerhuisjes zijn onderdeel van de collectie van Wil Wittekoek. Uit meer dan 250 stuks heeft zij de mooiste en meest kenmerkende exemplaren gekozen om in de vitrines van het museum neer te zetten.

Ten onrechte wordt gedacht dat een weerhuisje het weer kan voorspellen. Maar het bevat geen barometer, alleen een simpele hygrometer. Het weerhuisje geeft daardoor alleen een indicatie van de luchtvochtigheid, en moet dus eigenlijk buiten staan. In ons land is de werking beperkt omdat de luchtvochtigheid weinig verandert.

De eerste weerhuisjes werden in de 17e eeuw in het Zwarte Woud vervaardigd. Het mannetje en vrouwtje waren toen met elkaar verbonden door een stukje schapendarm. Nu wordt daar een speciale kunststofvezel voor gebruikt. Het principe heeft hetzelfde doel: bij slecht weer komt het mannetje naar buiten, bij zonneschijn staat het vrouwtje in het daglicht.

Iconen komen ook voort uit een lange traditie. De temperaschilderingen tonen afbeeldingen van Christus, de Moeder Gods, heiligen en gebeurtenissen uit de heilige boeken. Iconen dateren uit de vroegchristelijke periode.

De voornaamste functie was het duiden van Bijbelse taferelen voor de analfabete bevolking.

Op beide middagen wordt gedemonstreerd hoe de techniek in elkaar steekt en wordt wat over de geschiedenis verteld door Joop Verweij en Carina Bijman.

Behalve schilderijen zijn er ook andere, meer bijzondere, met iconen beschilderde objecten te zien, zoals een houten kist met de vier evangelisten en een groot twaalfluik met de twaalf apostelen erop.

De expositie is samengesteld uit werken van Joop Verweij, Simon Koopman, Mijni Caan, Miep Vlaar en Maggie Hoogenbosch.

Uiteraard zijn de diverse ruimtes in de Museumboerderij ook te bezichtigen. Daarbij wordt, zoals gebruikelijk, verteld over de vele bijzondere voorwerpen die er te zien zijn.

Bij winterse gezelligheid hoort natuurlijk gratis koffie en wat lekkers. En bijpassende Byzantijnse muziek op de achtergrond zal niet ontbreken tijdens deze eindejaarsexpositie.

We zien u graag op zondag 20 of zondag 27 december in Museumboerderij West-Frisia!