Noord-Hollandse Naieven in Museumboerderij Hoogwoud

Komende zomer is in de Hooiberg van de Museumboerderij West-Frisia te Hoogwoud een expositie te zien van vier prominente Noord-Hollandse naïeve kunstschilders. Het gaat om werk van grote namen zoals Jannie Kuiper uit Nieuwe Niedorp, George Jurriaans en Yvonne Vredeling uit Heerhugowaard en Frans van der Eng uit ’t Veld.

Stuk voor stuk mensen die hun sporen binnen de wereld van “naïeven” hebben verdiend. Het talrijke werk is vanaf 14 juni t/m 13 september te bekijken.

De vier kunstschilders tonen in het werk hun bewondering voor het Noord-Hollandse landschap. Ook West-Friese dorpstaferelen zijn een geliefd onderwerp. Naïeve schilders maken eigenzinnige kunst door hun eigen wereld weer te geven. Zij zijn niet gebonden aan regels en verliezen zich graag in herinneringen aan hun jeugd.

De natuurlijke onbevangenheid spat van het doek af en doet daardoor ontroerend aan. Werken op het land, een begrafenis, een dorpje in de verte met de kenmerkende stolpboerderijen; het is pure nostalgie en zet de kijker even terug in het verleden.

UPDATE:
Er is op de valreep nog een schilderij van Jannie Kuiper toegevoegd. Het is een schilderij met een voorstelling van de Landbouwtentoonstelling. Het schilderij wisselt elk jaar van plaats tijdens de Landbouwtentoonstelling Opmeer. De commissie daarvan wijst ieder jaar een andere locatie aan waar het kan hangen.

Het is een bijzonder schilderij waar alle aspecten van de Landbouwtentoonstelling op staan. Het bedrijf dat is uitgekozen heeft is zo vriendelijk om zolang aan ons uit te lenen. Het is beschikbaar gesteld door zorg café ‘t Koetje in Zandwerven.