De Stolp

De boerderij Westfrisia uit 1857 is een goed voorbeeld van een veeboerderij zoals die ontwikkeld is in het Noordhollandse polderlandschap boven het IJ. De polders bleken vooral geschikt als grasland. De functies van het bedrijf hebben de vorm van het monumentale bouwwerk bepaald: aan twee zijden stallen voor het vee, de dars (onder andere wagenberging) en de woning zijn rondom de hooiberg geplaatst.

Het enorme dak steunt uitsluitend op vier stijlen, die tezamen het zogenaamde vierkant vormen. Oorspronkelijk bevond zich hier de berging voor het hooi, dat in de zomer tot in de nok van het dak werd opgetast.

Eind jaren zestig is het vierkant in deze boerderij verbouwd tot jeugdhonk. Tegelijkertijd is de ruimte overzolderd, zodat de groepen schoolkinderen en jongeren die de boerderij bezochten, op matrassen op zolder konden blijven slapen. De donkerbruine betimmering in deze ruimte is niet origineel maar is in de jaren zestig door Adriaan Donker angebracht.

Het vierkant loopt uit in een kleine expositieruimte met in vitrines archeologische vondsten uit Hoogwoud en omgeving. Deze ruimte is nu in gebruik als tentoonstellingsruimte met vitrines, waar voorwerpen uit de collectie worden getoond. Aan de muren hangen merklappen.