Afsluiting seizoen: Ambachtendag

Op zondag 13 september sluit Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud het seizoen af met een bijzondere middag. In en rond de sfeervolle stolpboerderij zijn die middag meer dan 20 bijna vergeten ambachten te zien. Het gevarieerde programma vindt plaats tussen 11.00 en 16.30 uur.

Op het erf klinkt trekzakmuziek en staat een scharensliep messen te slijpen. Uiteraard kan ook het museum worden bezocht. Er is gelegenheid om koffie, thee of fris te gebruiken. Een puntje vers gebakken appeltaart maakt het compleet.

Ook dit jaar kunnen bezoekers zien wat er allemaal komt kijken om iets te creëren. In vroegere tijden stond de praktische kant van een (gebruiks)voorwerp voorop. Waar dient het voor en wat is de zin? Gelukkig werd er ook vaak gekeken naar de uitvoering. Als een ambachtsman iets onder de knie had, wilde hij zich verder bekwamen door het mooier te maken. Op die manier werd de handvaardigheid en vakkennis verder ontwikkeld.

Pure ambachtelijkheid past uitstekend bij de Museumboerderij. Tijdens de bouw van een stolpboerderij werd alles met de hand gedaan. Sommige ambachten zijn ook nu nog van deze tijd, bijvoorbeeld rietdekken en kaas maken. Ook het vis roken, metselen en houtdraaien heeft nog steeds een duidelijke functie. De andere getoonde oude ambachten worden alleen nog toegepast als een meer luxe vorm van creëren. Want het kost heel veel tijd om tassen of zilveren sieraden te maken, of hout te marmeren. Hoe het allemaal in zijn werk gaat wordt duidelijk gemaakt door enthousiaste en vakkundige mensen.

Ook voor kinderen is er tijdens de Ambachtendag van alles te doen. Zij kunnen onder begeleiding zelf bezig zijn met metselen, rietdekken, vilten of papier knippen.

Het motto van deze dag is dan ook: zien, doen en beleven! Het belooft weer een gezellige middag te worden aan de Koningspade.