Demontratie Kralen Breien

Op zondag 2 augustus wordt een speciale techniek gedemonstreerd in de Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud. Tijdens de openingsuren van 13.00 - 16.30 uur zal mevrouw Riet Beemster samen met Marian Slagter de oude techniek van het kralen breien demonstreren.

Meestal worden met de techniek kralentasjes en beursjes vervaardigd. Kralentasjes maakten in Nederland ook vaak deel uit van de klederdracht. Elke streek had zijn eigen motieven die gebruikt werden in het ontwerp. Om het plaatje compleet te maken zijn de dames in een fraai Westfries kostuum getooid.

De dames zitten in de mooie kamer tussen hun uitgestalde tassen te breien. Riet Beemster weet uit ervaring dat er van breien niet al te veel komt. De vele vragen die de dames doorgaans moeten beantwoorden tonen dat er veel belangstelling is naar de techniek.

Bijzonder is dat er met 5 pennen worden gebreid, en dat er voor een gemiddelde tas ongeveer 25.000 kralen worden gebruikt. En dat behalve de traditionele tassen en beursjes ook telefoonhoesjes worden gemaakt op door Riet gegeven cursussen. Als dan eigen, persoonlijke motieven worden gebruikt, is het resultaat uniek en geeft het kralen breien veel voldoening.

Vanaf 13:00 uur bent u op zondag 2 augustus van harte welkom in de Museumboerderij West-Frisa aan de Koningspade te Hoogwoud.