Nationale Archeologiedagen

Kom langs bij de Museumboerderij West-Frisia tijdens de nationale archeologiedagen op zondag 16 oktober. Op deze dag worden op verschillende locaties in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht door archeologische organisaties activiteiten georganiseerd.

Zo ook op onze Museumboerderij. Er zal een vitrine aanwezig zijn met verschillende archeologische voorwerpen uit de oudheid. Ook worden voor kinderen diverse activiteiten georganiseerd.

Vlakbij de Museumboerderij, aan de Mienakker, is in 1990 een heel goed bewaard gebleven skelet gevonden dat 4500 jaar oud bleek te zijn. Hij kreeg de naam Cees, zijn resten en de omgeving daarvan vormden een echte schatkist aan informatie over de Nieuwe Steentijd.

In het museum is een vitrine ingericht met unieke, nog niet eerder vertoonde steentijdvondsten *, en informatie daarover. Er is te zien welk gereedschap de stam waartoe Cees behoorde, gebruikte om in leven te blijven. Ook zijn er vitrines ingericht met een deel van de archeologische verzameling van Adriaan Donker. De plaatselijke amateurarcheoloog Harrie van der Mey laat met vuurstenen zien hoe vuur werd gemaakt, er wordt graan gemalen tussen maalstenen en kinderen kunnen een afgietsel maken van een middeleeuws beeldje.

Zij kunnen ook hun historische vondsten laten zien om de ouderdom te bepalen. En er worden - binnen de passende omgeving van deze historische stolpboerderij - verhalen verteld over vroegere tijden.

Dit alles kan worden afgesloten met gratis koffie en een verrassend toepasselijke versnapering. Aanvangstijd van 13.00 tot 16.30 uur en de toegang is slechts € 3.* Voor de voorwerpen is gebruik gemaakt van materiaal uit het Huis van Hilde.