Ambachtendag 2017

Ambachtendag 2017Op zondag 10 september sluit Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud het seizoen af met een bijzondere dag. In en rond de sfeervolle stolpboerderij zijn die middag meer dan 30 bijna vergeten ambachten te zien.

Het gevarieerde programma vindt plaats tussen 11.30 en 16.30 uur en wordt dit jaar voor de eerste keer georganiseerd door het nieuwe beheerdersechtpaar.

Op het erf klinkt trekzakmuziek, staan motertjes te puffen en slijpt een scharensliep zijn messen.

Een bierbrouwer laat bij een pruttelende ketel zien hoe bier wordt gebrouwen. Uiteraard kan ook het museum, met daarin heel veel handgemaakte objecten, worden bezocht. En om in stijl te blijven is er gelegenheid om wat te drinken met daarbij echte ouderwetse Westfriese krentenmik.

Pure ambachtelijkheid past uitstekend bij de Museumboerderij. Ook dit jaar kunnen bezoekers zien wat er allemaal komt kijken om iets toepasbaar te maken en er voor te zorgen dat het ook nog mooi is. Sommige ambachten zijn ook nu nog van deze tijd, bijvoorbeeld rietdekken en metselen. Ook het vis roken, stoelenmatten en houtdraaien heeft nog steeds een duidelijke functie. Wat de touwslager en de vlasbewerker laten zien is echt van vroeger. Zij demonstreren hoe met natuurproducten eeuwenlang dagelijks noodzakelijke dingen werden gemaakt.

De andere getoonde oude ambachten worden alleen nog toegepast als een luxe vorm van creƫren. Want het kost heel veel tijd om tassen of zilveren sieraden te maken. Hoe het allemaal in zijn werk gaat wordt getoond en van uitleg voorzien door enthousiaste en vakkundige mensen.

Ook voor kinderen is er tijdens de Ambachtendag van alles te doen. Zij kunnen onder begeleiding zelf bezig zijn met metselen en rietdekken. Daarnaast zijn er Oudhollandse spelletjes en schminken. Ook kunnen zij bij de buurman kalfjes aaien. Het motto van deze dag is dan ook: zien, doen en beleven! Het belooft weer een ouderwets gezellige middag te worden daar aan de Koningspade.

De entree bedraagt 3,50 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.