Ambachtendag

Op zondag 9 september sluit de Museumboerderij het seizoen af met een grootse ambachtendag. Steeds meer bijna vergeten ambachten zijn tussen 11.30 en 16.30 uur te bekijken. Extra aandacht is er ditmaal voor houtbewerking: naast de timmerman is er een houtdraaier, een houtsnijder en een houtbrander.

Dit sluit aan bij de mooie expositie in de Hooiberg die o.a. een unieke collectie oude houtbewerkinggereedschappen laat zien.

Ambachtendag 2017Het motto van deze dag is: zien, doen en beleven! Het belooft weer een ouderwets gezellige middag te worden daar aan de Koningspade. Ogen en oren komen tekort om alle ambachten mee te maken. Er is een uitgebreid en gevarieerd programma waarbij gitaarmuziek klinkt en oldtimer trekkers staan te puffen. Het thema is pure ambachtelijkheid en dat past goed bij de Museumboerderij.

Ook dit jaar kunnen bezoekers zien wat er allemaal komt kijken om iets toepasbaar te maken en er voor te zorgen dat het ook nog mooi is. Sommige ambachten zijn ook nu nog van deze tijd, bijvoorbeeld rietdekken, paling roken en metselen. Wat de touwslager en de vlasbewerker laten zien is echt van vroeger.

Zij demonstreren hoe met natuurproducten eeuwenlang dagelijks noodzakelijke dingen werden gemaakt. De andere getoonde oude ambachten worden alleen nog toegepast als een luxe vorm van creëren. Want het kost heel veel tijd om tassen of klederdrachtmutsjes te maken. Hoe het allemaal in zijn werk gaat wordt getoond en van uitleg voorzien door enthousiaste en vakkundige mensen.

Ook voor kinderen is er tijdens de Ambachtendag van alles te doen. Zij kunnen broodjes bakken, pijlen maken zijn en schminken. Ook mogen zij bij de buurman kalfjes aaien en paardje rijden. En uiteraard kan het museum worden bezocht en is er gelegenheid om wat te drinken met daarbij echte ouderwetse Westfriese krentenmik.

De entree bedraagt €3,50 per persoon, kinderen tot 12 jaar en vrienden van de Museumboerderij (vergeet uw pas niet!) hebben gratis toegang.