Archeologiedag

Aan de Koningspade in Hoogwoud is op zondag 14 oktober te ervaren hoe het was om in de prehistorie te leven.

Tijdens de Nationale Archeologiedag is de Museumboerderij tussen 13.00 - 16.30 uur extra geopend om de plaatselijke geschiedenis te belichten.

Vlakbij de Museumboerderij, aan de Mienakker, is in 1990 een heel goed bewaard gebleven skelet gevonden dat 4500 jaar oud bleek te zijn. Hij kreeg de naam Cees, zijn resten en de omgeving daarvan vormden een echte schatkist aan informatie over de Nieuwe Steentijd. In het museum is een vitrine ingericht met unieke steentijdvondsten, en informatie daarover. Neem zelf uw gevonden schatten mee, en laat twee amateurarcheologen ze bekijken en beoordelen. Om te zien hoe het dagelijkse leven toen was, zijn er diverse workshopjes voor groot en klein.

Onder leiding van amateurarcheoloog Harrie van de Meij kan men zelf aan de slag met gereedschap uit de tijd van Cees. Er worden o.a. pijlen gemaakt, er wordt met spintollen garen gesponnen en het malen van graan op een maalsteen kan worden geprobeerd. Als er dan meel is, is vuur noodzakelijk. Ook daar hadden de oertijdbewoners iets op gevonden. Met een pyriet knol zijn vuurvonken te maken. Spannend om dat allemaal zelf te komen proberen in de Museumboerderij! Uiteraard wordt na gedane arbeid een gratis drankje of koffie geschonken.

Om zeker te zijn van een plaatsje bij de uitvoering van de oude technieken graag voor 7 oktober aanmelden via info [at] museumboerderijwestfrisia.nl Toeschouwers zijn uiteraard ook van harte welkom.