Expositie: "Hout en Bewerking"

Komende zomer krijgen bezoekers van de Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud een andere kijk op zoiets algemeens als hout. In de Hooiberg van de stolpboerderij is het hele openingsseizoen een expositie te zien met als onderwerp ‘hout en bewerking’.

Zonder veelzijdig timmermansgereedschap kwam de bouw van een boerderij vroeger niet tot stand. Dit geldt ook voor de Museumboerderij, waarvan de constructie met puur handwerk is gebouwd. Daarnaast waren bijna alle gebruiksvoorwerpen in de boerderij gemaakt van hout.

Behalve meubels en heel veel hout gesneden objecten, is er een enorme verscheidenheid aan toepassingen. In verschillende vertrekken van de boerderij is dit zichtbaar, maar nu in de natuurlijke context van een boeren huishouden van ongeveer 100 jaar geleden.

Gereedschappen:

Veel houtbewerkinggereedschap is al eeuwenlang in gebruik. Ook nu nog zijn veel van de getoonde gereedschappen noodzakelijk voor een timmerman. De Museumboerderij heeft zelf een grote collectie oud gereedschap, maar speciaal voor deze expositie worden er bijzondere oude stukken, in bruikleen, getoond.

Houtsnijwerk:

Volkshoutsnijders kwamen in het hele land voor. Vooral in de stille wintermaanden werd de tijd opgevuld met handenarbeid. Uit Friesland komt veel kleingoed en gebruiksgoed dat versierd is door middel van de kerfsnede techniek. Zo ontstonden bijvoorbeeld bruidsklompen, kistjes, mesheften en mangelplanken. Behalve deze toepassing is er in deze expositie ook een diversiteit aan ander houtsnijwerk en wat kerfsnee aardewerk te zien.