Textieldag

Op zondag 5 augustus staat de Museumboerderij in het teken van textiel. Tijdens de openingsuren van 13.00 uur tot 16.30 uur worden diverse hedendaagse en oude technieken van textielbewerking gedemonstreerd.

Kralen BreienOude technieken komen zoals altijd uitgebreid aan bod. Met uiterst fijne pennetjes worden klederdrachtmutsjes gebreid. Er wordt gevilt, geweven en gekantklost. Het geeft prachtige en bruikbare resultaten. Ditmaal wordt een collectie handgemaakte poppenkleren getoond en wordt de macramétechniek onder de aandacht gebracht. Dit was lang een vergeten techniek maar is weer helemaal terug.

Ook nieuw te zien is het breien van visnetten. In de mooie voorkamer zitten twee dames die het kralen breien demonstreren. Zij zitten in klederdracht, dus dat maakt het plaatje compleet. Uiteraard zijn de dames bereid om de verschillende technieken en handigheidjes uit de doeken te doen.

Dit jaar is er uitgebreide en deskundige uitleg over de Westfriese dracht. Want waarom zoveel rokken over elkaar heen en wat vertellen de streeksieraden? De grote overeenkomst met het getoonde textiel en de hele collectie in de diverse ruimtes van de boerderij is ‘handwerk’. Niet alleen de objecten maar de stolp als bouwwerk zijn met grote vakkennis en vaak handmatig gemaakt. De huidige expositie in de Hooiberg staat geheel in het teken van hout en het daarbij behorende, vaak hele oude gereedschap.

De Museumboerderij toont waar vakmanschap, toewijding en passie toe kan leiden! Mooi en om met respect naar te kijken.