Expositie Kenneth Stamp

Kenneth StampDeze zomer is er van 16 juni tot 15 september een verrassende foto-expositie te zien in het vierkant en op de dars van de Museumboerderij.

Fotograaf Kenneth Stamp maakte in opdracht van de Boerderijenstichting Noord-Holland een serie foto’s over bewoners van de piramide van Noord-Holland, de stolpboerderij.

Kenneth is niet zomaar benaderd: hij is een fotograaf met een goede naam en heeft zijn sporen verdiend.

Als geen ander toont hij het enthousiasme van de nieuwe bewoners die zijn verbonden in een Stolpencommunity met de naam Vierkantdelers. Zij willen op verantwoorde wijze omgaan met hun stolp en een nieuwe passende functie creëren. Doel is het behoud van de oervorm van de stolp die zo kenmerkend is voor het Noord-Hollandse landschap.

Eeuwenlang was de stolp het kloppend hart van een veeteeltbedrijf. Ook de stolp waarin de Museumboerderij is gevestigd heeft een andere functie gekregen waardoor het gebouw behouden bleef. In het vierkant, het hooivak, de stallen en het woongedeelte bevindt zich een schat aan voorwerpen uit voorbije tijden. Aan de hand van meubels en talrijke objecten wordt de geschiedenis verteld van een goed florerend boerenbedrijf van meer dan 100 jaar geleden. Alles stond in het teken van de koeien op de stal en de productie van kaas en boter.

Op de lange regel van de stal staan kaaspersen die kleurig geverfd houtsnijwerk tonen. Ook de arrensleden zijn de moeite van het bekijken waard. Na het werk werd er ‘s winters aan de voorzijde gewoond. Daar zijn de bedsteden, de open haard en veel gebruiksvoorwerpen te bekijken. In dit museum is een apart woongedeelte gemaakt voor de grootouders: een vooruitziende vorm van de kangoeroe-woning! Hier zijn de meer luxe voorwerpen te zien, evenals een grote collectie linnengoed.

Bezoekers worden rondgeleid door enthousiaste vrijwilligers die onverwachte details vertellen. In de loop van het jaar worden speciale activiteiten georganiseerd. Op het programma staat o.a. de textieldag op 4 augustus en een oude ambachtendag op zondag 15 september.