Textieldag 4 augustus

TextieldagOp zondag 4 augustus staat de Museumboerderij West-Frisia de hele dag in het teken van textiel. Tussen 11.00- 16.00 uur zijn allerlei (bijna) vergeten technieken te zien.

De textieldag is een jaarlijks terugkerend evenement omdat het onderwerp zo goed aansluit bij de uitgebreide textielcollectie die de stolpboerderij onder zijn dak bewaart.

En het museum is als geheel een prachtig voorbeeld van handvaardigheid en de juiste materialen.

De wanden van de Hooiberg vormen bovendien een mooi decor voor zoveel ambachtelijkheid. Daar hangt deze zomer een foto-expositie met als thema ‘De stolp en zijn bewoners’. De foto’s zijn gemaakt door een fotograaf met landelijke bekendheid: Kenneth Stamp.

Ook dit jaar zijn er weer heel veel technieken te zien. Leden van het Weversgilde uit Hoorn laten hun vaardigheden op het weefgetouw zien. Er worden mutsjes gebreid met uiterst dunne pennetjes en in de mooie kamer zit een mevrouw in klederdracht kralen te breien.

Daarbij wordt door het Westfries genootschap uitleg gegeven over de verschillende lagen over elkaar waar dames in Westfriese klederdracht zich mee tooien. Nieuw is het demonstreren van de Staphorster stiptechniek, die nog steeds wordt toegepast om de klederdracht in Staphorst op te vrolijken. Oude en nieuwe technieken wisselen elkaar af op deze textieldag.

Met de oude technieken werd vroeger bijna alle kleding zelf vervaardigd. De getoonde handvaardigheden worden nog steeds benut om moderne spulletjes te maken. Vilten voorwerpen, kledingstukken, schilderijen van textiel, hoeden, speelgoedbeesten en mooie tassen zijn maar een kleine greep.

De aanwezige dames zijn graag bereid uit te leggen hoe al dit moois tot stand komt.

De entree is € 4,00 voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar en vrienden van de Museumboerderij hebben gratis toegang. Voor dit bedrag kunt u tevens een bezoek brengen aan het museum.