Collectie

Collectie Museumboerderij West-Frisa

Onze collectie bevat momenteel meer dan 3.000 objecten. Een aantal daarvan kunt u hieronder bekijken.

Gebreide kralenbeurs

Kralenbeursje

Gehaakte kralenbeurzen zijn kleine, met de hand vervaardigde tasjes of buidels die zijn gemaakt met behulp van een combinatie van haakwerk en kralenwerk. Ze zijn vaak zeer decoratief en werden traditioneel gebruikt als accessoires bij speciale gelegenheden, zoals bruiloften, trouwerijen en feesten.

 
Blik met Japanse tekening

Voorraadblik met Japanse voorstelling

Voorraadblikken werden meestal gemaakt van metaal, zoals tin, staal of aluminium en waren voorzien van luchtdichte deksels om de inhoud te beschermen tegen bederf en verontreiniging. Terwijl veel van deze historische toepassingen zijn vervangen door moderne plastic varianten, hebben voorraadblikken nog steeds een nostalgische waarde en worden ze verzameld als historische huishoudelijke objecten.

 
Koperen ketels bij de haard

Koperen ketels en doofpot

Koperen ketels en doofpotten zijn traditionele keukengerei en huishoudelijke items die door de eeuwen heen in gebruik zijn geweest. Tegenwoordig hebben deze voorwerpen vooral decoratieve toepassingen.  

Uit klei gebakken keramiek

Keramiek is een eeuwenoude kunstvorm en productiemethode met een rijke geschiedenis en diverse toepassingen. In de collectie van de Museumboerderij zijn diverse objecten te zien van uit de klei gebakken keramiek.

Keramiek heeft een belangrijke culturele betekenis en wordt vaak geassocieerd met ambachtelijke tradities en kunstvormen over de hele wereld. Het speelt een rol in kunstgeschiedenis, antropologie en archeologie.

 
Oude wastobbe met wasplanken

Wastobbe met wasplanken

Het handmatig wassen van kleding was vroeger een arbeidsintensieve klus en een dagelijkse taak in veel huishoudens. Het gebruik van wastobes en wasplanken was een belangrijk onderdeel van het huishoudelijke werk.

 

 

Oude kar met spreuk

Boerenwagen met spreuk

Boerenwagens werden gebruikt voor een breed scala aan agrarische en landbouwdoeleinden. Deze wagens waren een essentieel onderdeel van het boerenleven en werden gebruikt om verschillende taken en activiteiten op het platteland te vergemakkelijken.