De Boomgaard

De bomen in de boomgaard

Naast de stolpboerderij ligt op het terrein van de museumboerderij West-Frisia een boomgaard met een aantal unieke appel- en perensoorten.

Syden Hempje

In de boomgaard groeit onder andere nog het Oud Hollandse appelras Syden Hempje (zomer zijden hemdje). Dit is een fijne handappel met een zachte, dunne, gele schil. Volgens taalkundigen moet de naam een verbastering zijn van de Engelse naam Sydenham, de plaats van herkomst van dit appelras en tevens een voorstad van Londen.

Het dorp Sydenham stond bekend om zijn appelteelt en het Syden Hempje is een zeer oud appelras dat al in 1740 werd beschreven.

Bonne Louise d’Avranches

Ook staan er enkele perenbomen in de boomgaard. Waaronder het ras Bonne Louise d’Avranches. Deze peer bloeit in april met kleine witte bloemen en heeft rood vruchtvlees. De peren zijn in oktober rijp om te plukken. Ze zijn geschikt als handpeer en als moespeer. Deze peer is een iets zure, sappige handpeer met een aangenaam geur.

Andere rassen die in de boomgaard terug te vinden zijn; suikerpeer, goud renette en conference.

Naast de boomgaard staan er nog een flink aantal andere bomen op het erf. Deze vormen een windsingel en geven zo een fraaie entourage aan de stolp, hetgeen een karakteristiek beeld oplevert.

Bezoekt u de Museumboerderij? Dan staat het u ook vrij om een kijkje te nemen in de boomgaard.