De Kapel

De kapel van de museumboerderij

Op het terrein, aan de zijkant van de boerderij, staat een wat zonderling gebouwtje met een rieten dak.

Het is een door Adriaan Donker gebouwde Mariakapel, ter nagedachtenis aan Rooms Koning Willem II, graaf van Holland, die in 1256 door een legertje West-Friezen bij Hoogwoud werd verslagen.

In 1256 ondernam Willem II een veldtocht om West-Friesland te kunnen inlijven bij zijn grondgebied. In Hoogwoud kwam hij om het leven tijdens gevechten tussen zijn leger en de West-Friezen. Zijn lichaam heeft een tijdlang begraven gelegen onder een boerenhuis in Hoogwoud.

Uiteindelijk ondernam Floris V, graaf van Holland en Zeeland en een zoon van Willem II een veldtocht. In 1288 vertrok hij naar West-Friesland, op zoek naar vergelding en het graf van zijn vader. Hij overwon de West-Friezen en liet de stoffelijke resten van zijn vader naar Middelburg overbrengen.

Oprichting

In Hoogwoud heeft Floris V volgens de overlevering op de plek waar zijn vader was begraven, een kapel laten oprichten. Floris liet daartoe de bestaande boerderij afbreken. Volgens de legende wijdde hij de kapel aan Maria.

De kapel is lang geleden afgebroken. Er zijn geen afbeeldingen van bekend, noch weet men waar deze zich bevond. De legende van Willem II en Floris V intrigeerde Adriaan Donker zodanig, dat hij in 1970 ter nagedachtenis aan deze geschiedenis opnieuw een kapel liet bouwen.

Naar zijn idee had de oude kapel ooit aan de Koningspade gestaan en daarom vond hij het passend een nieuwe op zijn grondgebied te laten verrijzen.

De kapel is gebouwd met zandsteen uit Limburg en gedekt met riet uit West-Friesland. Adriaan heeft een Mariabeeld uit de R.K. kerk van Hoogwoud in de kapel geplaatst. Het is echter geen officiƫle kapel en nooit door de R.K. kerk gewijd.