De Stolp

De stolp aan de achterkant

Onze museumboerderij uit 1857 is een goed voorbeeld van een veeboerderij zoals die ontwikkeld is in het Noord-Hollandse polderlandschap boven het IJ. De polders bleken vooral geschikt als grasland.

De functies van het bedrijf hebben de vorm van het monumentale bouwwerk bepaald: aan twee zijden stallen voor het vee, de dars (onder andere berging voor wagens) en de woning zijn rondom de hooiberg geplaatst.

Het enorme dak steunt uitsluitend op vier stijlen, die tezamen het zogenaamde vierkant vormen. Oorspronkelijk bevond zich hier de berging voor het hooi, dat in de zomer tot in de nok van het dak werd opgetast.

Uitbreiding

Eind jaren zestig is het vierkant in deze boerderij verbouwd tot jeugdhonk. Tegelijkertijd is er in de ruimte een zolder gebouwd, zodat de groepen schoolkinderen en jongeren die de boerderij bezochten, op matrassen op zolder konden blijven slapen.

De donkerbruine betimmering in deze ruimte is niet origineel maar is in de jaren zestig door Adriaan Donker aangebracht.

Het vierkant loopt uit in een kleine expositieruimte met in vitrines archeologische vondsten uit Hoogwoud en omgeving.

Deze ruimte is nu in gebruik als tentoonstellingsruimte met vitrines, waar voorwerpen uit de collectie worden getoond. Aan de muren hangen divesre handgemaakte merklappen.